Якщо площа квартири не дозволяє поставити повноцінне ліжко, то диван стає єдиним порятунком, але тут головне не прогадати з механізмом. Спати щодня на стиках або тонкому поролоні - це гарантований біль у спині вже за тиждень, тому я завжди раджу обирати моделі з ортопедичним матрацом або хоча б незалежними пружинами. Маю такий досвід: якщо брати варіант типу «книжка» чи «єврокнижка» з рівною поверхнею, то воно цілком адекватно замінює ліжко, а розкладання займає рівно десять секунд. Просто не забувайте про топер (тонкий матрац зверху), який нівелює всі нерівності конструкції.
Звісно, хочеться, щоб диван був не просто функціональним, а й виглядав пристойно у вітальні, бо це все ж таки центр кімнати. Коли я шукав собі щось надійне, щоб і каркас не розхитався через рік, і тканина не протерлася, то зрозумів, що європейська збірка таки виграє. Можу порадити подивитися на італійські дивани та крісла Softaly
https://stul-i-stol.com.ua/myagkaya-mebel/italyanskie-divany-i-kresla-softaly/ славляться тим, що поєднують м'яку посадку для відпочинку вдень і хорошу підтримку для сну вночі. Це той випадок, коли інвестиція в якість наповнювача окупається відсутністю візитів до масажиста.