Тепловий насос стає все популярнішим рішенням для опалення та охолодження будинків, і питання шуму є одним із найпоширеніших серед тих, хто розглядає його встановлення. Багато хто побоюється, що робота пристрою буде нагадувати гудіння або постійний шум кондиціонера, який заважає спокійному відпочинку. Насправді сучасні моделі теплових насосів значно тихіші, ніж це прийнято думати. Виробники активно працюють над зменшенням рівня шуму, використовуючи якісні вентилятори, шумоізоляційні корпуси та інтелектуальні системи управління потужністю.
Особливо тихими є теплові насоси із технологією інвертора, які підлаштовують швидкість компресора під потреби конкретного приміщення. У моєму власному досвіді використання такого пристрою вдалося помітити, що навіть на максимальній потужності шум був не більше, ніж від звичайного холодильника в сусідній кімнаті. Вночі, коли в будинку тихо, можна почути легке гудіння зовнішнього блока, але воно абсолютно не заважає сну.
Важливо розуміти, що рівень шуму залежить не лише від конкретної моделі, а й від місця встановлення:
https://dnaop.com/article/cat11/4169/. Наприклад, установка зовнішнього блока на відстані від спальних кімнат або за огорожею з екранами для шумопоглинання значно зменшує відчутний рівень звуку. Крім того, регулярне обслуговування і чистка фільтрів допомагають зберігати роботу насоса тихою і ефективною.
Особисто я можу сказати, що після кількох місяців експлуатації мій тепловий насос майже не відчувається у повсякденному житті. Шумова складова перестає бути проблемою, особливо якщо порівнювати з традиційними котлами чи кондиціонерами старого зразка. Тому, якщо правильно підібрати модель і місце встановлення, тепловий насос буде не лише економічним, але й комфортним у використанні, не порушуючи тишу у домі.