Бойлер – це зручний та практичний прилад, який забезпечує нас гарячою водою у будь-яку пору року. Проте його робота безпосередньо залежить від умов експлуатації та догляду. Багато власників вважають, що достатньо лише встановити обладнання і воно буде служити роками без проблем, але насправді все інакше. Від правильного догляду залежить не тільки термін служби бойлера, а й безпека його використання.
Основним ворогом будь-якого водонагрівача є накип. Жорстка вода сприяє утворенню шару солей кальцію та магнію на нагрівальному елементі. З часом цей шар знижує ефективність роботи ТЕНа і призводить до його перегріву. У результаті витрати електроенергії зростають, а ризик поломки збільшується в кілька разів. Щоб уникнути цього, потрібно періодично проводити очищення бака та нагрівальних елементів. Я, наприклад, роблю профілактичну чистку щонайменше раз на рік і бачу, наскільки це продовжує роботу мого обладнання.
Не менш важливим є контроль стану анодного стержня, який захищає металевий бак від корозії. Багато хто навіть не підозрює, що цей елемент потрібно замінювати, адже він поступово розчиняється, приймаючи на себе основний удар агресивного середовища
https://bigkyiv.com.ua/yak-prodovzhyty-termin-sluzhby-bojlera-pravyla-doglyadu-ta-obslugovuvannya/. Якщо анод вчасно не замінити, стінки бака можуть швидко проржавіти. Я переконався, що регулярна перевірка цього елемента – простий спосіб зекономити на дорогому ремонті чи покупці нового бойлера.
Також варто пам’ятати про правильні умови експлуатації. Не рекомендується постійно виставляти занадто високу температуру нагріву. Оптимально підтримувати рівень у межах 55–60 °C, цього достатньо для комфортного використання і водночас мінімізує утворення накипу.