adine пише:
У мого батька нещодавно виявили дуже високий білок у сечі, і терапевт обережно натякнув на необхідність обстеження на мієлому. Це мене страшенно лякає, бо мієлома, наскільки я знаю, дуже підступна. Хтось стикався з цією хворобою? Які були перші симптоми, які змусили вас запідозрити щось недобре? Чи це завжди починається з проблем із нирками чи болю в кістках? Цікавлять саме ранні ознаки, щоб зрозуміти, на що звернути увагу, поки ще не пізно.
Ви абсолютно правильно зробили, що звернули увагу на ці симптоми та високий білок. Оскільки мієлома часто маскується, її дійсно складно виявити на ранніх стадіях без специфічних тестів.
Важливо не просто зробити загальний аналіз крові та сечі, а пройти розширену діагностику, яка включає кількісне визначення імуноглобулінів та електрофорез білків. Обов'язково зверніться до гематолога або онкогематолога. Тільки він зможе правильно інтерпретувати всі лабораторні маркери та призначити біопсію кісткового мозку (це ключове для підтвердження).
Чим раніше виявлять, тим ефективніше буде лікування. Про це можно дізнатись на сайті лікарні ізраїльської онкології LISOD, де є детальна інформація про симптоми та діагностику мієломи
https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/myeloma/ Рання діагностика дозволяє почати лікування до того, як мієлома спричинить незворотне ураження кісток чи нирок.