^Нагору
logo
  
  
  
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

1228708
Сьогодні
Вчора
Цього тижня
Попередній тиждень
За весь час
3285
4384
12179
95381
1228708

Ваш IP: 54.81.196.35
Сьогодні: 21-08-2018

БУДЬМО ЗДОРОВІ

Сальмонельоз

Сальмонельоз — інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно - побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених.

Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі : у воді до 5 міс., м'ясі та ковбасних виробах від 2 до 4 міс., в замороженому м'ясі — біля 6 міс. (в пташиних тушках — більше року), в молоці — до 20 днів, кефірі — до 2 міс., у вершковому маслі — до 4 міс., твердому сирі — до 1 року, пиві — до 2 міс., в ґрунті — до 18 міс. В деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі ( наприклад, у напівфабрикатах). Солення та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.
Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Що відбувається?

Захворювання розвивається через 6-71 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносіння). 
Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.
Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, особи похилого віку, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках, та інші декретовані контингенти.

Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на 10 день.
Як запобігти захворюванню?

* м'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;

* качині і гусині яйця використовувати тільки в тісто;

* не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;

* кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, неохідно прокип'ятити;

* для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування;

* молоко перед вживанням кип'ятити, особливо яке придбане на стихійних ринках;

* продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

* дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях передбачених для цього.SM

Copyright © 2013. ДнЗ №32 Рівне Rights Reserved.